Toimiston ulkopuoliset langattomat yhteydet ovat usein turvattomia.

Langattomat verkot ovat yleensä mobiilidataverkkoa nopeampia, ja varsinkin ulkomailla edullisempia, sekä usein ainut tapa kytkeytyä verkkoon. Ilmaisia ja maksullisia verkkoja on tarjolla kahviloissa, lentokentillä, hotelleissa, junissa ja lentokoneissa. Laitteet liitetään matkustaessa yleensä ensimmäisenä löytyvään avoimeen verkkoon, josta yhteys internetiin todetaan toimivaksi ajattelematta sen tarkemmin, onko verkko turvallinen. Tuttujen koti- ja yritysverkkojen lisäksi laitteet vierailevatkin vieraissa langattomissa verkoissa, joiden käyttöön liittyy suuria riskejä. 

Tärkeät tiedot

Mobiililaitteissa yhdistyvät usein käyttäjänsä tärkeät henkilökohtaiset sekä yrityksen mahdollisesti arkaluontoiset ja salassa pidettävät tiedot, ja nämä kaikki tiedot kulkevat jatkuvasti käyttäjänsä mukana.

Lapsellisen helppoa salakuuntelua

Laitteesi etsii aiemmin käytettyjä verkkoja, ja ilmoittaa läsnäolostaan jatkuvasti ulkomaailmaan. Mobiililaitteet ovat myös täynnä sovelluksia, jotka lähettävät dataa jatkuvasti maailmalle, vaikka laite ei olisikaan aktiivisessa käytössä.

Avoimen eli salaamattoman langattoman WiFi-yhteyden salakuuntelu on lapsellisen helppoa. Kaikki liikenne kulkee tukiaseman kautta, josta sen ylläpitäjä tai tukiaseman kaapannut henkilö voi lukea ja kerätä kaiken salaamattomana välitettävän tietoliikenteen. Wi-Fi -verkkoja on myös hyvin helppo väärentää, jolloin pahaa aavistamattoman käyttäjän laite liittyy huomaamatta tuttuna pitämäänsä väärennettyyn verkkoon.

Vaara piilee myös kotiverkoissa ja mobiilidataverkoissa

Myös kotilaitteet ovat alttiita salakuuntelulle ja verkon väärentämiselle. Usein laitteet ovat vanhoja ja päivittämättöminä sisältävät siten suuren määrän tietoturva-aukkoja, joiden avulla langaton tukiasema voidaan ottaa haltuun. Lisäksi kotilaitteissa on usein tehdasasetuksien jäljiltä oletussalasanat, jotka on helppo etsiä valmistajan sivujen ohjekirjasta, joten pääsy verkkolaitteen hallintaan ei välttämättä vaadi suuria ponnisteluja.

Matkapuhelinverkot eivät myöskään aina ole täysin riskittömiä, sillä rikolliset ovat onnistuneet pystyttämään myös valetukiasemia, joihin puhelimet ja mobiilidataa käyttävät laitteet liittyvät mahdollistaen järjestelmällisen salakuuntelun.

Mitä voin tehdä?

  • Salaa liikenteesi VPN –ratkaisulla, salakuuntelija tai verkon ylläpitäjä ei saa selvää salatusta liikenteestä
  • Asenna puhelimeesi tietoturvaratkaisu
  • Suojaa puhelimesi PIN-koodilla, vaihda oletuskoodi
  • Älä pidä mobiililaitteen Wi-Fi -yhteyttä päällä ellet käytä sitä, sammuta se aina käytön jälkeen

 

Data Group & F-Secure 23.11.2016