Yksi biometrisen tunnistamisen muoto on kämmenen verisuonikartaston skannaamiseen perustuva Fujitsun PalmSecure ID login -tunnistautumisratkaisu.

Käyttäjät kirjautuvat tai tunnistautuvat sisäiseen järjestelmään pitämällä kättään skannerin yläpuolella. Toisin kuin sormenjäljet, PalmSecuren käyttämä verisuonikartasto on käyttäjän kämmenen sisällä, joten sen jälkiä ei voi jättää mihinkään ja tunnistus on hygieenistä.

– Lisäksi sen etuihin kuuluu muun muassa se, että salasanan unohtamista tai sen vuotamista ulkopuolisten tietoon ei tarvitse pelätä samalla tapaa kuin tavallisen kirjaimiin ja numeroihin perustuvan salasanan, koska tieto kulkee ihmisen mukana, sanoo Fujitsun Partner Account Manager Mikko Harjulinna.

Laitteena on pieni, musta ja litteä sensori, jonka sisällä on kämmenen verisuonet tunnistava infrapunakamera. Tällä hetkellä PalmSecureen voi törmätä Suomessa esimerkiksi muutamissa kansainvälisissä kuntosaliketjuissa, itsepalvelutiskeillä ja kulunvalvonnassa.

EU:n tietosuojauudistus GDPR vaatii, että kun rakennetaan ihmisten biometrisiä tietokantoja, näiden tietokantojen tulee olla vähintään kahden eritasoisen suojauksen takana. Yhdysvalloissa vastaavanlainen lainsäädäntö on jo olemassa.

Käyttökohteita

1. Kirjautuminen työasemalle tai palvelimelle.

2. Fyysinen pääsy suojatuille alueille, esimerkiksi palvelinhuoneeseen, varastoon tai laboratorioon.

3. Pääsy automaatille tai ostospaikkaan.

4. Muut alakohtaiset ratkaisut, jossa tarvitaan tunnistautumista.

Data Group 09.10.2018