Kasvava kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin lisää myös työpisteen ergonomiaa parantavien tuotteiden kysyntää.

On hyvin yksilöllistä, ketkä tarvitsevat työpisteelleen ergonomiatuotteita ja ketkä eivät, sillä kehon rasitukseen vaikuttavat monet tekijät. Niin käytössä olevat työvälineet, niiden korkeus-, kaltevuus-, etäisyys- ja kirkkaussäädöt kuin yksilön omat liikunta- ja työskentelytottumukset ovat yhteydessä lihaksiston, luuston ja nivelten päivittäiseen kuormitukseen.

Fyysiset ongelmat häiritsevät työntekoa

Ergonomiatuotteilla voidaan sekä ennaltaehkäistä että hoitaa fyysisiä ongelmia. Usein erikoistuotteista kiinnostutaan vasta, kun työntekijälle tulee kipuja tai muita työtä haittaavia ongelmia, joiden takia työtapoja tai -laitteita on pakko vaihtaa. 

Ongelmien ennaltaehkäisyssä suurin vaikutus on työntekijällä itsellään: miten hän istuu, seisoo, liikkuu ja aktivoi lihaksistoaan työpäivän aikana. Työterveyslaitos onkin koonnut kattavan listan asioista, joita toimisto- ja tietotyöläisen kannattaa ergonomiasta tietää.

Tuotteita löytyy moneen lähtöön

Markkinoilla on paljon tuotteita, jotka parantavat työskentelyasentoa ja stimuloivat toimistotyöläisen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Aina tuotteiden ergonomisuutta ei kuitenkaan painoteta markkinoinnissa, sillä tuotteiden ergonomia on yleisesti ottaen parantunut, ja laadukkailta tuotteilta sitä myös odotetaan.

Ergonomiatuotteiden hinta on usein normaalia kalliimpi, sillä niiden valmistus on vaativampaa ja tuotantomäärät pienempiä. Ergonomiatuotteiden yleistymisen myötä hinnat ovat kuitenkin tulleet selvästi alaspäin. Varsinkin seisomatyöpisteiden suosio toimistoissa on noussut jatkuvasti viimeisten viiden vuoden aikana.

Tuotevalikoimista löytyy mm.

  • ergonomiset hiiret
  • säädettävät työpöydät
  • ryhtiä ylläpitävät tuolit
  • laadukkaat ja säädettävät näytöt
  • asentoa tukevat jalkatuet

Autamme sinua löytämään työpisteesi ergonomiaa parhaiten tukevat tuotteet Data Groupin asiantuntevissa jäsenliikkeissä. Tervetuloa!

 

Jarkko Pippola, Data Group Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja 26.04.2016